OH - Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati so pomemben člen v prehranjevalni piramidi, pomembno pa je, da izberemo prave. Zato moramo znati ločiti med slabimi in dobrimi, ter te v priporočljivih količinah vključite v prahrano.

Dobri ogljikovi hidrati

Naravna, nerefinirana živila in živila, ki niso industrijsko predelana, so sestavljena iz dobrih ogljikovih hidratov, zato jih v prehrano vklučite vsak dan. Takšna živila imajo nizek glikemični indeks. V prehrano torej vključite:

Preberite več

Maščobe

Ko smo še živeli v jamah, smo uživali dieto, ki je imela razmerje med omega 6 in omega 3, 1 proti 1. Sedaj ima tipična ameriška dieta razmerje 50:1.

Kaj storiti? Spodaj imate 8 nasvetov kako izboljšati razmerje maščobnih kislin.

    1. Izognite se vsej hrani, ki vsebuje sestavine z besedami delno ali hidrogenirane maščobe.
Preberite več

Zdrava prehrana

Za vitalno in zdravo telo je pomembna uravnotežena prehrana

Zmernost in pravilne prehrambene navade v kombinaciji s fizično aktivnostjo so ključ do vitalnega telesa. Najprej pa je potrebno, da odkrijemo svoj odnos do hrane in počasi uvajamo spremembe v prehrano.

Zdravo prehranjevanje je izjemnega pomena za dobro zdravje, lahko pa je tudi povsem preprosto z upoštevanjem nekaj nasvetov.

Preberite več

Sirotka

Sirotka je stranski proizvod, pridobljen med proizvodnjo sira ali kazeina. V tekočem stanju vsebuje sirotka naravne sestavine (v povprečju 4,8 % laktoze, 0,8 % beljakovin in 0,2 % maščob mase proizvoda), ki ostanejo po odstranitvi kazeina in večine maščob iz mleka.

Preberite več