Ena največjih zmot pri treniranju z utežmi za ženske: Trening z utežmi vas naredi mišičaste

To je pravzaprav nemogoče pri povprečni ženski z intenzivnimi treningi.

Ženske zaradi fizioloških faktorjev nimajo možnosti izgraditi tako velikih mišic kot moški.

Izrazito vidna mišična ali povečana mišična masa na ženskah je posledica kombinacije genetike, rezultat večletnega treninga, stroge diete in dodatkov.

Ženske, zapomnite si, da s treniranjem in večanjem mišic lahko pospešite metabolizem, kar privede so učinkovitejše porabe kalorij.

Več mišične mase za vas torej pomeni le pozitivno - na daljši rok manj telesne maščobe.

 

Bolje ogrevanje brez treninga kot trening brez ogrevanja

Vloga ogrevanja je priprava telesa na akcijo, zmanjšanje možnosti poškodb in povečanje učinkovitosti treninga. S pravilnim ogrevanjem dosežemo:

  • postopen dvig srčnega utripa
  • dvig temperature v mišicah
  • gibi bodo bolj sproščeni in gladki
  • poveča se pretok krvi, kar pomeni pospešeno presnovo in več energije za vadbo
  • mišice pripravimo na obremenitve
  • hitreje aktiviramo metabolizem maščob.

Učinkovito ogrevanje povzroči rahlo potenje. Najprimernejši način je počasen tek, kolesarjenje, veslanje, hoja na simulatorju ali eliptični trenažer.

Preberite več

Nimate ideje za obrok po treningu? Nekaj predlogov ...

Pomembno je, da obrok zaužijemo najkasneje 45 minut po koncu vadbe.

Telo med vadbo izgubi precej energije, ki jo je treba v roku 45 minut po končani vadbi nadomestiti. Med vadbo se raven glikogena v krvi močno zniža, prav tako pa se na mišicah pojavijo mikropoškodbe. Zato telo čim prej potrebuje nove zaloge, da se lahko rast mišic nemoteno nadaljuje.

Koliko naj bi dejansko vnašali posameznih sestavin? Strokovnjaki pravijo, da bi bi bilo za vsak kilogram telesne teže treba v 30–60 minutah po treningu vnesti vsaj 0,8 grama ogljikovih hidratov in nekje med 0,2 do 0,4 grama beljakovin. 80 kilogramov težak moški bi tako moral v telo vnesti 65 gramov ogljikovih hidratov in med 16 in 32 gramov proteinov. In v katerih živilih najti takšno idealno kombinacijo ogljikovih idratov, beljakovin in čim manj maščob?

Preberite več

Zdrava prehrana

Za vitalno in zdravo telo je pomembna uravnotežena prehrana

Zmernost in pravilne prehrambene navade v kombinaciji s fizično aktivnostjo so ključ do vitalnega telesa. Najprej pa je potrebno, da odkrijemo svoj odnos do hrane in počasi uvajamo spremembe v prehrano.

Zdravo prehranjevanje je izjemnega pomena za dobro zdravje, lahko pa je tudi povsem preprosto z upoštevanjem nekaj nasvetov.

Preberite več

Sirotka

Sirotka je stranski proizvod, pridobljen med proizvodnjo sira ali kazeina. V tekočem stanju vsebuje sirotka naravne sestavine (v povprečju 4,8 % laktoze, 0,8 % beljakovin in 0,2 % maščob mase proizvoda), ki ostanejo po odstranitvi kazeina in večine maščob iz mleka.

Preberite več