Zdrava prehrana

Za vitalno in zdravo telo je pomembna uravnotežena prehrana

Zmernost in pravilne prehrambene navade v kombinaciji s fizično aktivnostjo so ključ do vitalnega telesa. Najprej pa je potrebno, da odkrijemo svoj odnos do hrane in počasi uvajamo spremembe v prehrano.

Zdravo prehranjevanje je izjemnega pomena za dobro zdravje, lahko pa je tudi povsem preprosto z upoštevanjem nekaj nasvetov.

Polnovredna hrana
Pri hrani uporabimo polnozrnate različice, ki vsebujejo več vlaknin in nasitijo za dalj časa. Takšna hrana naj predstavlja eno tretjino obroka. Ob vsakem obroku vključimo še stročnice, saj izredno blagodejno vplivajo

Organsko pridelana hrana
Zaužiti je potrebno čim manj predelane hrane z veliko soli, vzpodbujevalcev maščob, ki nam izoblikujejo določen okus in s tem zavračajo okus zdrave hrane.

Veliko sadja in zelenjave
Priporočljivo je zaužiti vsaj pet različnih porcij zelenjave in sadja na dan. Sadje lahko dodamo npr. kosmičem ali prigrizek nadomestimo z nekaj koščki suhega sadja. Sadje jemo zjutraj na tešče in nikakor po glavni jedi, saj nam sadje v želodcu po glavni jedi vre in povzroča neprijeten občutek.

Jejmo več rib
Ribe so dober vir proteinov in vsebujejo veliko mineralov in vitaminov. Prav tako vsebujejo tudi veliko omega 3 maščob, ki preprečujejo srčne bolezni. Priporočljivo je uživanje čim bolj svežih rib, saj imajo dimljene ribe in ribe v pločevinkah veliko soli.

Zmanjšajmo vnos maščob in sladkorja
Pomembno je nameniti pozornost tipu maščob, ki jih zaužijemo. Obstajata dve vrsti maščob, nasičene in nenasičene. Nasičene so slabe, saj povzročajo dvig holesterola, ki poveča razvoj srčnih bolezni. Najdemo jih v veliko jedeh, kot so torte, biskviti, klobase, krema, maslo, pite, nekatere vrste sira, itd. V prehrano moramo vključiti nenasičene maščobe Omega 3, 6, 9, ki so izredno pomembna hranila, saj delujejo kot antioksidanti ter pozitivno vplivajo na kardiovaskularni sistem - (izkoristek kisika v telesu), ožilje ter HDL (dober) holesterol. Ugodno vplivajo na imunski sistem in pospešujejo presnovo ter s tem izgorevanje maščob. Torej ribje, laneno,olivno, svetlinovo olje, oreščki, mandeljni... naj bodo vsaki dan na jedilniku kot dodatek k prehrani.

Zaužijmo manj soli
Izogibajmo se soli v juhah, kruhu in omakah. Več kot 1,5 grama soli na sto gramov izdelka pomeni, da ima izdelek veliko soli. Odrasli naj ne bi pojedli več kot šest gramov soli na dan, večino pa je pridobimo že s hrano, ki jo jemo.

fitnes-zdravo zdrava-prehrana

Jejmo zajtrk vsak dan
Zajtrk nam pomaga kontrolirati telesno težo in pomaga dobiti pomembne vitamine in minerale, ki so potrebni za zdravje. Če preskakujemo obroke, še posebej zajtrk, nas posledično privede do občutka sestradanosti ali prevelike lakote, ki nas vodi k preveliki želji po uživanju hrane v naslednjem obroku in s tem posledično tudi do zaužitja večje količine hrane, kot je potrebujemo. Zato moramo več krat na dan zaužiti manjše količine hrane.

Pijmo veliko tekočine
Redno pitje vode pomaga telesu, da se iz njega izločijo strupi, ki se pojavijo kot posledica presnove in oksidacije v telesu. Na dan bi morali popiti okoli 1,2 litra tekočine, pri športnih aktivnostih pa posledično več. Ta številka vključuje tudi tekočino, ki jo pridobimo z hrano. Izogibati se moramo sladkanim pijačam in raje posegajmo po vodi, mleku in sadnih sokovih.

Poleg zdravega načina prehranjevanja je pomembna tudi fizična aktivnost, ki povzroči večjo porabo kalorij in s tem pospeši izgubo maščobe. Pomembno je, da uvedemo fizično aktivnost, v kateri uživamo. Ko smo izbrali aktivnost (vadbo z utežmi, različne kardio vadbe, športne aktivnosti na prostem,...) je pomembno, da uvedemo v svoje prehranjevalne navade še pravilno izbiro mešane uravnotežene prehrane.