Sirotka

Sirotka je stranski proizvod, pridobljen med proizvodnjo sira ali kazeina. V tekočem stanju vsebuje sirotka naravne sestavine (v povprečju 4,8 % laktoze, 0,8 % beljakovin in 0,2 % maščob mase proizvoda), ki ostanejo po odstranitvi kazeina in večine maščob iz mleka.

 

Sirotkine beljakovine, ki so hitro prebavljive ter vsebujejo dosti levcina, so bolj efektivni pri stimulaciji sinteze mišičnih beljakovin.

Kontinuirano uživanje tega tipa beljakovin po vadbi, vodi v večjo mišično hipertrofijo. Sirotkine beljakovine ali beljakovine na osnovi mleka imajo večjo učinkovitost kot izoenergični ogljikovi hidrati in sojine beljakovine v promociji mišične hipertrofije. Se pravi, da uživanje sirotkinih beljakovin po treningu za moč, promovira sintezo mišičnih beljakovin, prirast mišičnih beljakovin in navsezadnje mišično hipertrofijo.

V športni prehrani izdelujejo iz sirotke vrsto prehranskih dopolnil, saj vsebuje večinoma beljakovine, ki se razmeroma hitro vsrkajo v organizem.

Več si lahko preberete tukaj.

 

fitnes-zdravo-sirotka