🍒 HRANA IN ČUSTVA
Hej!
Sreda je in spet sem tukaj![]()
Upam, da ste pili vodo še preden ste začutili žejo.
“Oh, kako je danes težek dan. Počutim se izčrpano in utrujeno. Ne spomnim se, kdaj sem danes nazadnje jedla.”
🍒 H2O - tako blizu, a nekaterim tako daleč
Ali veste kaj se zgodi z rastlino, ki je ne zalivamo?
Posuši se, seveda!
In kaj se zgodi z našim telesom, če ne dobimo dovolj tekočine?
Hm ...?
Zdrava prehrana
Za vitalno in zdravo telo je pomembna uravnotežena prehrana
Zmernost in pravilne prehrambene navade v kombinaciji s fizično aktivnostjo so ključ do vitalnega telesa. Najprej pa je potrebno, da odkrijemo svoj odnos do hrane in počasi uvajamo spremembe v prehrano.
Zdravo prehranjevanje je izjemnega pomena za dobro zdravje, lahko pa je tudi povsem preprosto z upoštevanjem nekaj nasvetov.
B-kompleks vitamini
Vitamin B sestavlja več vitaminov. Ime se je pojavilo zaradi natančnejših raziskav, ki so pokazale, da je vitamin B v resnici kompleks več kemično različno formuliranih vitaminov, kateri se pogosto skupaj pojavljajo v enakih živilih, se vse bolj uveljavlja množinsko ime vitamini B ali kar B kompleks ali tudi specifično ime vsakega posameznega vitamina. K vitaminom B prištevamo vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (piridoksin), pantonensko kislino, niacin, biotin, folno kislino in vitamin B12.
B1 – TIAMIN (vitamin dobre volje)
Telo ga potrebuje za usklajeno delovanje živčnega sistema. Zaloge tiamina v telesu so dokaj majhne, zato moramo poskrbeti za redno uživanje.
OH - Ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidrati so pomemben člen v prehranjevalni piramidi, pomembno pa je, da izberemo prave. Zato moramo znati ločiti med slabimi in dobrimi, ter te v priporočljivih količinah vključite v prahrano.
Dobri ogljikovi hidrati
Naravna, nerefinirana živila in živila, ki niso industrijsko predelana, so sestavljena iz dobrih ogljikovih hidratov, zato jih v prehrano vklučite vsak dan. Takšna živila imajo nizek glikemični indeks. V prehrano torej vključite:
Maščobe
Ko smo še živeli v jamah, smo uživali dieto, ki je imela razmerje med omega 6 in omega 3, 1 proti 1. Sedaj ima tipična ameriška dieta razmerje 50:1.
Kaj storiti? Spodaj imate 8 nasvetov kako izboljšati razmerje maščobnih kislin.
- Izognite se vsej hrani, ki vsebuje sestavine z besedami delno ali hidrogenirane maščobe.






