🍒MAKROHRANILA OGLJIKOVI HIDRATI

Pozdravljena ekipa!
Sreda je in spet sem z vami.

Danes pričenjamo zgodbo o ogljikovih hidratih, beljakovinah (proteinih) in maščobah.

V času študija sem pri predmetu “zdravstvena vzgoja” veliko slišala o tem. Ampak lahko mi verjamete, počutila sem se, kot da poslušam nuklearno fiziko. Preveč je bilo strokovnih izrazov in besednih zvez, ki so bili težko razumljivi. Takšen je pač bil način predavanja.

Odločila sem se, da vam te, za zdravo življenje njuno potrebne snovi, predstavim na vsem razumljiv način.

Ogljikovi hidrati, kot tudi beljakovine in maščobe, so organizmu nujno potrebni za funkcioniranje. Zato jih ni dobro popolnoma opustiti iz svoje prehrani. Pomembno pa je, da jih vnašamo premišljeno.

Verjetno že veste, da se ogljikovi hidrati delijo na enostavne in kompleksne.

Enostavni ogljikovi hidrati so zelo lahko prebavljivi in v organizmu povzročijo hiter porast sladkorja v krvi. Delijo se na monosaharide (glukoza, fruktoza in galaktoza) in disaharide (saharoza, laktoza in maltoza).

Kompleksni ogljikovi hidrati pa so polisaharidi (škrob, pektin in celuloza). Za razliko od enostavnih, se kompleksni v organizmu prebavljajo počasneje. Zato je pretvorba kompleksnih ogljikovih hidratov v glukozo dolgotrajnejši postopek, ki ne povzroča hitrega dviga sladkorja v krvi.

Da bo lažje razumljivo, bom na kratko pojasnila najprej enostavne ogljikove hodrate:

Monosaharidi:

GLUKOZA = grozdni sladkor = dekstroza

Po okusu je zelo sladek in se v vodi hitro raztopi. Za funkcioniranje organizma je nujno potreben, ker v celicah sprošča velike količine energije, potrebne za številne življenjsko pomembne funkcije. Nahaja se v medu, sadju in nekaterih vrstah zelenjave.

FRUKTOZA = sadni sladkor

Za razliko od glukoze in saharoze (beli sladkor) se počasneje sprošča v krvni obtok in za razgradnjo potrebuje bistveno manj inzulina. Zato je priporočljiv za diabetike. Največ ga lahko najdemo v medu in sadju.

GALAKTOZA = mlečni sladkor

Nahaja se v mlečnih izdelkih in sladkorni pesi. Je manj sladka od glukoze in se tudi v vodi ne raztaplja tko hitro.

Disaharidi:

SAHAROZA = beli sladkor

Poznamo jo kot kristalni prah brez barve in vonja, prijetno sladkega okusa. Čista saharoza se ne uporablja kot živilo, saj prekomerna uporaba lahko povzroči številne zdravstvene težave.

LAKTOZA = mlečni sladkor

Največ ga je v mleku in mlečnih izdelkih. Pri večini ljudi se v tankem črevesu proizvede dovolj encimov za prebavo laktoze. V primerih, ko encimov ni dovolj, se pri človeku pojavi t.i. laktozna intoleranca. Ljudje s takšnimi težavami lahko uživajo rastlinska mleka: mandeljnovo, ovseno, ajdovo, sojino, ....

MALTOZA = sladni sladkor

Sestavljena je iz dveh mulekol glukoze. V velikem odstotku je prisotna v ječmenu in drugih žitaricah in je lahko prebavljiva.

Kot sem omenila že na začetku, sem vam danes poskušala na čim enostavnejši način predstaviti enostavne ogljikove hidrate. Naslednjo sredo bom govorila o kompleksnih ogljikovih hidrati.

Z naslednjim odstavkom bom odslej zaključila vsak zapis. Želim namreč, da spoznate  pomen vsakega zapisanega priporočila: 

Bodite fizično aktivni. Jejte zdravo. Vnašajte dovolj vitaminov. Pijte. Jejte raznoliko. Uživajte v hrani. Uživajte v dobri glasbi. Meditirajte. Naredite se srečne.

In na koncu še najpomembnejše: ljubite in bodite ljubljeni.

Vidimo in beremo se čez nekoliko zaužitih porcij ogljikovih hidratov 😉

“Your body can stand almost anything. It’s your mind that you have to convince.”

Z ljubeznijo,
vaša Višnja.🍒

usmeritve za zdravljenje m