? H2O - tako blizu, a nekaterim tako daleč

Ali veste kaj se zgodi z rastlino, ki je ne zalivamo?
Posuši se, seveda!
In kaj se zgodi z našim telesom, če ne dobimo dovolj tekočine?
Hm ...?

Poglejmo na kratko, kakšne koristi nam prinaša voda.
Večina ljudi (tudi jaz), le prelista časopisne naslove, televizijske kanale, različne izobraževalne oddaje o vodi in njenem pomenu. Koga to sploh zanima. Voda je povsod.
V bistvu pa verjamem, da njene vrednosti ne poznamo dovolj. Ne zavedamo se, koliko zdravja nam prinaša voda, ki je brezplačna in vsem dostopna. Vsaj pri nas, v tem podnebnem pasu.
V nadaljevanju bom napisala nekaj dejstev o vodi in poskušala s tem dvigniti zavest o njeni vrednosti.

Torej, kako se začne dan?
Tako je, s kavo.
Še preden odpremo oči, smo že pripravljeni na to, da »osvežimo« telo s skodelico kave.
Zame je najbolj fascinantno dejstvo, da je naša kri najgostejša zjutraj, zato organizem potrebuje VODO, da jo razredči. S tem se »sperejo« tkiva in organizem se osvobodi toksičnih snovi.
S »čarobno« skodelico kave pa dosežemo, da izgubimo 7x več vode, kot je zaužijemo.
Zlasti zjutraj predstavlja voda v našem telesu najboljše zdravilo za prebavo. V želodcu ostane le 30 sekund. Nič ne stane. Zelo hitro jo pripravimo. Imamo jo na dosegu roke...
Najboljše dobro jutro si boste (pri)voščili s kozarcem mlačne vode.

Preprosto povedano, vodo pijemo na začetku, na sredini in na koncu dneva, ko je želodec prazen. Dnevne potrebe po vodi so 2l in več, oziroma najmanj 1,5l.
Kakšne koristi bomo imeli od rednega uživanja vode?

  • V urinu ne bo peska.
  • V ledvicah ne bo kamnov.
  • V ledvicah ne bo peska.
  • Imeli boste lepo polt.
  • Koža bo pomlajena, brez celulita in lepa.
  • Vse telesne funkcije bodo vzdrževale kondicijo.
  • Dober imunski sistem.

Še ena zelo pomembna informacija – pijte vodo, tudi kadar niste žejni. Že zmerna dehidracija lahko zmanjša koncentracijo, budnost in zmogljivost pri delu, v razredu ali v kateri koli situaciji,...
Če nenehno pozabljate piti vodo, si poskusite ustvariti nekaj navad, ki vas bodo spodbujale, da čez dan vnesete čim več tekočine. V službi imejte vedno steklenico vode, ki vas opomni, da spijete nekaj požirkov.

Tudi doma jo lahko postavite na vidno mesto, ali pa si v telefonu nastavite alarm, ki vas bo opominjal na VODO. Zagotovo vam bo pitje vode kmalu prešlo v navado. Ko ste na sprehodu in nosite torbo, naj bo ob šminki, robčkih, zdaj pa recimo tudi ob obvezni obrazni maski še steklenica vode. Morda vas nekoliko težja torba prisili narediti nekaj požirkov vode, da bo postala lažja ?

Njeno veličanstvo VODO sem vam poskušala približati na preprost in zanimiv način. Upam, da mi je uspelo. Občudujte vodo, tako kot občudujete morje in ocean.
Se vidimo in beremo (čez nekaj kozarcev vode.)

„If you want to heal, find water and stars...“
Z ljubeznijo,
vaša Višnja ?

Visnja Varga fitnes center Zdravo