Vaje, ki bodo tudi v službi oz. na delovnem mestu oživile vaše telo - 2.del

fitnes-zdravo-gibanje-1

  • Gibanje je ključnega pomena, da živimo svoje življenje z veseljem in v dobrem počutju.
  • Vsak naj izberite svoj način gibanja v katerem uživa, pa naj bo to sprehod, ples, tek, treniranje v fitnesu, aktivnosti v skupini ali sezonski športi.
  • Ne pozabimo na svojo osnovno potrebo po gibanju.

S preprostimi vajami na delovnem mestu lahko učinkovito razbremenimo mišice in poživimo krvni obtok.

 

  1. Vratne mišice
    Sedimo vzravnano za mizo. Glavo nagnemo na desno, spustimo desno uho k desni rami. Bodimo previdni, da desne rame ne dvignemo k ušesu. Glavo zravnamo nato glavo nagnemo k drugi rami. To nekajkrat ponovimo na vsako stran. Sedaj obrnemo glavo v levo, zadržimo za trenutek in nato glavo obrnemo na desno. Nekajkrat ponovimo na vsako stran.

    fitnes-zdravo-gibanje-2

  2. Ramena in lopatice
    Sedimo vzravnano in iztegnemo roke predse. Z vdihom potisnemo obe iztegnjeni roki naprej od telesa tako, da se obe lopatici odpreta (lopatici potisnemo čim bolj stran od hrbtenice). Ramena ne dvigujemo k ušesom. Z izdihom potisnemo lopatice nazaj oz. skupaj čim bliže hrbtenici. Vajo ponovite od 5-8x.

    fitnes-zdravo-gibanje-3

  3. Rotacija trupa
    Sedimo vzravnano, z razprtimi rokami. Vdihnemo, ob izdihu zasučemo trup. Pogled je usmerjen diagonalno nazaj. Ob vdihu se vrnemo v začetni položaj in ponovimo še v drugo stran. Telo naj bo ves čas vzravnano. Vajo ponovite vsaj 5x.

    fitnes-zdravo-gibanje-4

  4. Nihanje za ogrevanje
    Stojimo vzravnano in sproščeno. Dvignemo obe roki nad glavo in jih zanihamo navzdol proti tlom, rahlo upognemo kolena, naš zgornji del telesa visi kot lutka iz cunj. Roke zanihamo nazaj gor in vajo ponovimo.
    Dihamo globoko. To je odličen način za raztezanje naše hrbtne mišice.

    fitnes-zdravo-gibanje-5

  1. Vrat
    Sedimo vzravnano. Roki sklenemo in dlani položimo na čelo. Ob izdihu glavo potisnemo proti rokam, roke hkrati potiskamo nazaj. Vajo ponovimo, tako da postavimo dlani zadaj, na vrh glave in na obe strani glave.

    fitnes-zdravo-gibanje-6

  2. Ramenski obroč
    Rahlo se nagnemo vstran ali naprej in nežno zanihamo z roko levo in desno, naprej in nazaj ter zaokrožimo. Vajo ponovimo še z drugo roko. Nato rami večkrat dvignemo navzgor proti ušesom in ju sprostimo.

    fitnes-zdravo-gibanje-7

  3. Iztegovanje rok sede
    Sedimo na stolu, stabilno in v pokončni drži. Iztegnemo levo roko ob telesu navpično navzgor, desno pa proti tlom. Z levo roko se skušamo »dotakniti« stropa, z desno pa tal. Iztezanje rok je počasno in z občutkom. Ne pozabimo na dihanje.
    Med vajo ne dvigamo stopal ali zadnjice in se ne sukamo. Vajo delamo sproščeno v naravnem ritmu dihanja.

    fitnes-zdravo-gibanje-8

  4. Vstajanje s stola
    Sedimo vzravnano in bližje robu stola, razširimo kolena v širini bokov. Težo telesa prenesemo naprej proti kolenom in počasi vstanemo. Nato se z vzravnano hrbtenico nagnemo naprej. Počasi skrčimo kolena in kolke ter sedemo. Pazimo tudi, da držimo glavo v podaljšku hrbtenice in pri vstajanju brade ne potiskamo navzven. Ne smemo si pomagati z rokami in ne dvigujemo ramen.

    fitnes-zdravo-gibanje-9

  • Vaje izvajamo redno. 
  • Vaje izvajamo sede ali stoje.
  • Gibi pri vajah naj bodo zmerni, in ne sunkoviti.
  • Začnemo z nekaj ponovitvami, nato število ponovitev povečujemo.
  • Vaje izvajamo počasi, s hitrostjo, ki nam je prijetna.
  • Med vajami ne zadržujemo diha, ampak dihamo normalno.