6 NASVETOV ZA KAKOVOSTEN SPANEC

🍀 Vstajaj in pojdi spat ob isti uri.
-To je zelo pomemben nasvet za kakovosten spanec. Tako prilagodimo svojo biološko uro in naučimo svoje možganena na ritem spanja.

🍀 Sobna temperatura.
-Za vstop v delta fazo spanja moramo znižati sobno temperaturo, ker naše telo pred spanjem znižuje telesno temperaturo. Idealna sobna temperatura je 18° stopinj.

🍀 Pozno zvečer ni priporočljivo trenirati.
-Trening dvigne telesno temperaturo in raven aktivnosti centralnega živčnega sistema. Za sprostitev potrebujemo veliko več časa in zato težje zaspimo.

🍀Topel tuš.
-Naše telo po vročem tuširanju zniža temperaturo, ki jo potrebujemo za globok spanec. Prav tako sprošča mišice in lajša stres. Tuširanje s toplo vodo je priporočljivo eno uro pred spanjem.

🍀 Telesna aktivnost.
-Telesna aktivnost je priporočljiva zjutraj ali med 15. in 17. uro. To je pomembno, ker proces termoregulacije, tj. znižanje temperature po telesni dejavnosti traja 6 ur. Zato trening opravimo do 17. ure, da ne motimo kakovost spanca.

🍀 Prehrana.
-Če jemo eno uro pred spanjem, motimo rastni hormon. Za nas je zelo pomemben, saj obnavlja vse funkcije kože, organov itd. Koliko je ta hormon pomemben za nas nam pove tudi to, da mu pravijo "eliksir mladosti". Pomembno je, da je naš zadnji obrok 2 do 3 ure pred spanjem.

6 nasvetov za kakovosten spanec