Bench Press - Kam spustiti palico?

Raziskave so pokazale, da potisk z vratu veliko bolj aktivira prsno mišico kot pa potisk, ki ga izvajajo powerlifterji. To kaže na to, da bodybuilderji dobro vedo kaj počnejo, če govorimo o mišični aktivaciji. Vendar pa je tukaj potrebno pomisliti tudi na zdravje naših sklepov.

Torej nobenega dvoma ni, da potisk z vratu veliko bolj aktivira prsno mišico ampak je pa tudi veliko bolj nevaren za ramenski sklep.

Če želimo večjo aktivacijo prsne mišice potem izberemo način, ko komolce malo bolj potisnemo na stran in palico spuščamo višje na prsa. Za najbolj varno različico pa velja, da uporabimo kot v rami približno 45 stopinj.

Druga oblika za povečanje aktivacije prsne mišice in zmanjšanje aktivacije tricepsa je ta, da palice ne vlečemo dol in narazen, kot se dostikrat poudarja v powerlifting svetu. Tako mora prsna mišica opraviti več dela pri zaviranju spuščanja kot, če bi za to uporabljali triceps.

Potrebno je rotirati z različicami, da bi preprečili preobremenitve in dolgčas. Seveda pa je pomembno tudi, da dvigujemo vse večje teže.

fitnes-zdravo-bench-press-m