?HOLESTEROL

Zdravo!

V tretjem delu bom povedala nekaj več o holesterolu.

Holesterol je v človeškem telesu nepogrešljiv. Ko se njegova vrednost v krvi poveča, se nalaga na stenah arterij, zmanjša njihov volumen in nastopi ateroskleroza. Zaradi tega lahko povišana stopnja holesterola povzroči trombozo in nezadosten krvni obtok v okončinah.

Holesterol se v krvi prenaša povezan s snovmi, ki jih imenujemo lipoproteini. Ti lipoproteini delijo holesterol na dve vrsti:

  1. LDL holesterol teče skozi krvni obtok povezan z lipoproteini nizke gostote. Ta holesterol predstavlja približno 75% celotnega holesterola v krvi. LDL holesterol pospešuje nastanek ateroskleroze. Imenuje se tudi "slab holesterol".
  2. HDL holesterol teče skozi krvni obtok povezan z lipoproteini ​​visoke gostote. Ta holesterol imenujemo "dober", ker preprečuje aterosklerozo. Njegova vrednost v krvi bi morala biti višja!

Oljčno olje ima majhen učinek na zmanjšanje skupnega holesterola, vendar nas ščiti pred aterosklerozo, ker povečuje holesterol HDL. Olja iz semen, bogata s polinenasičenimi maščobnimi kislinami, zmanjšujejo skupni holesterol, pa tudi holesterol HDL, ki nas ščiti. Olja iz semen in oljčnjega olja ne smemo mešati, ampak ga uživamo izmenično.

Nasičene maščobe so nujne v prehrani ljudi, ki se ukvarjajo s težjim fizičnim delom in športom, nenasičene maščobe pa morajo biti v prehrani otrok, mladostnikov in žensk v posebnih obdobjih njihovega življenja: med nosečnostjo in med dojenjem.

Kratka opomba: ateroskleroza je zoženje krvni žil (arterij) do katerega pride zaradi kopičenja oblog.

HOLESTEROL


Bodite telesno aktivni. Jejte zdravo. Uživajte dovolj vitaminov. Pijte. Jejte raznoliko. Uživajte v hrani. Uživajte v dobri glasbi. Meditirajte. Osrečite se.

In na koncu še najpomembnejše: ljubite in bodite ljubljeni.

Z ljubeznijo,
vaša Višnja?