🍒 KOMPLEKSNI OGLJIKOVI HIDRATI

Živjo!

Danes z vami delimo drugi del zgodbe o ogljikovih hidratih in sicer o kompleksnih.

Ker lahko o ogljikovih hidratih govorimo zelo na dolgo, v naših besedilih ne zahajamo v nekatere oddaljene teme, temveč za začetek podajamo le osnovne lastnosti ogljikovih hidratov.

Kompleksni ogljikovi hidrati

ŠKROB - skoraj vse sadje, zelenjava, stročnice in žita vsebujejo škrob, največ pa ga je v krompirju, rižu in pšenici.

PEKTIN pospeši prebavo z ustvarjanjem gela v črevesju, ki zmanjša absorpcijo maščob in holesterola. Najdemo ga v jabolkih, pomarančah, zelju, grahu, jagodah in drugem sadju in zelenjavi.

CELULOZA ali rastlinske vlaknine so edini ogljikovi hidrati, ki jih naše telo ne more prebaviti in zato iz njih ne more proizvajati energije. Vendar ima celuloza pomembno vlogo v črevesju z otekanjem in pritiskom na stene črevesja v procesu prebave. Hrana, ki je bogata s tem hranilom, je zato priporočljiva za ljudi z neurejeno prebavo.

Pogosto vprašanje o ogljikovih hidratih je, katerim OH se moramo izogibati?

Izogibajte se pecivu, sladkarijam, testeninam in belemu kruhu, ker vsebujejo visoko vsebnost ogljikovih hidratov, imajo pa tudi visok hipoglikemični indeks.

In zdaj se seveda postavlja vprašanje, kakšen je glikemični indeks?

Glikemični indeks (GI) predstavlja hitrost povišanja ravni sladkorja v krvi po zaužitju enake količine določene vrste hrane. Glikemični indeks določa vrsto sladkorja (ki ga najdemo v hrani), količino prehranskih vlaknin v tej hrani in način priprave hrane. Preprostejši kot so sladkorji v hrani, hitreje zvišujejo raven sladkorja v krvi. Fruktoza (sadni sladkor), čeprav je preprost ogljikov hidrat, počasneje zvišuje raven sladkorja v krvi. Kompleksne ogljikove hidrate, kot je škrob iz žit in krompirja, je treba najprej razgraditi na enostavnejše sladkorje, ki šele nato preidejo v krvni obtok.

DOBER GI je do 45

SREDNJI GI od 45 do 60

VISOK GI 60 +

Zanimivost: lubenica, ki jo vsi radi jemo in mislimo da nima preveč kalorij, ker je pretežno " samo voda", ima glikemični indeks 75! Torej, dobro premislite, kaj jeste čez dan;)

Bodite fizično aktivni. Jejte zdravo. Vnašajte dovolj vitaminov. Pijte. Jejte raznoliko. Uživajte v hrani. Uživajte v dobri glasbi. Meditirajte. Naredite se srečne.🍀
In na koncu še najpomembnejše: ljubite in bodite ljubljeni.🦋

Z ljubeznijo,
vaša Višnja.🍒

osebni trening fitnes center zdravo