Zakaj je pomembno, da redno vadimo v starosti?

Zagotovo ste že slišali, da se v današnjem času povečuje število starejšega prebivalstva. To potrjuje tudi Statistični urad Republike Slovenije, ki navaja, da se prebivalstvo Slovenije nezadržno stara. K temu sta v veliki meri pripomogla vse bolj uspešen nadzor bolezni in kvalitetna medicinska oskrba.

S staranjem prebivalstva pa začne naraščati tudi število obolenj, ki so z njim povezana. Med njih spadajo bolezni srca in ožilja, debelost, povišan LDL holesterol (slab holesterol), diabetes tipa 2, osteoporoza itd. Med drugim je posledica staranja tudi upad mišičnih lastnosti in posledično poslabšanje fizičnih sposobnosti. To pa za starostnika pomeni izgubo samostojnosti in poslabšanje kvalitete življenja.

Redna telesna dejavnost ima pozitivne učinke na vse vidike zdravja. Blagodejno vpliva tako na biološke, psihološke in socialne dejavnike. Z vadbo razvijamo in vzdržujemo gibalne sposobnosti ter vplivamo na zmanjšanje tveganja za nastanek in razvoj številnih kroničnih in degenerativnih bolezni in težav.

Vadba dolgoročno znižuje srčni utrip, krvni tlak in izboljša dihalni sistem (izboljša se izmenjava plinov, dihalne mišice delujejo bolj ekonomično, poveča se vitalna kapaciteta, pljuča so bolj predihana, poveča se gibljivost trebušne prepone). Mišice postanejo bolj prekrvavljene, kar jim omogoča večjo dobavo kisika in hranilnih snovi. Z vadbo se utrdijo kosti (upočasnimo napredovanje osteoporoze) in sklepne vezi, sklepni hrustanec pa je zaradi gibanja bolje prehranjen. Redna telesna dejavnost vpliva na kontrolo telesne teže, zmanjša vrednosti maščob v krvi in upočasnjuje proces ateroskleroze. Pride do izboljšanja hormonskega sistema, saj se zmanjšajo endokrine motnje. Vadba zmanjša odpornost tkiv na inzulin, zniža krvni sladkor in posledično se zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Med drugim z redno telesno dejavnostjo vplivamo na miselne, čustvene in motivacijske procese, saj raziskave kažejo, da le–ta varuje možgane pred skrčenjem, kar vodi do slabšega spomina in miselnosti.