Sklece

Skleca je push vaja, pri kateri kot primarna mišična skupina delujejo prsne mišice. Tem pomagajo ramenske mišice in triceps (triglava nadlahtna mišica), pri gibanju pa imajo svojo vlogo tudi trebušne mišice, bicepsi, zadnjične in stegenske mišice.

 

IZVEDBA
Uležemo se na trebuh, dlani položimo na tla v širini ramen (bližje kot so roke oziroma komolci ob trupu, bolj bo pri vaji sodeloval triceps). Dvignemo se tako, da iztegnemo roke, telo je vzravnano, pogled je usmerjen naprej, ne v tla. To je začetni položaj.

Vdihnemo in vajo izvedemo tako, da telo, ki je ves čas vzravnano in v ležni opori, s krčenjem rok v komolcih spustimo proti tlom. Ko je telo vzporedno s tlemi oziroma se s prsmi skoraj dotikamo tal, se z iztegovanjem komolcev dvignemo nazaj v začetni položaj. Med dvigovanjem telesa izdihnemo. Pri izvajanju sklece je najpomembnejše vzravnano telo. To pomeni, da ne puščamo glave, da nam visi z vratu, da nimamo preveč vbočenega hrbta in da ga tudi nimamo izbočenega. Ljudje s slabo koordinacijo lahko pravilen položaj za skleco vadijo tako, da si na hrbet položijo palico oziroma metlin roč. Ta se mora dotikati glave, hrbta med lopaticami in zadnjice.

 sklece fitnes zdravo

sklece1 fitnes zdravo